فایل ورد قابل ویرایش
چکیده :
گردشگری در قرن حاضر به یکی از پرسودترین و کارآمدترین فعالیت اقتصادی در سطح جهان بدل گشته است طبق برآورد سازمان جهانی گردشگری در سال 2008 فعالیت گردشگری در هشتادو سه کشور جهان جزء پنج منبع اول درآمد بوده و 7/10 درصد اشتغال جهان معادل 215 میلیون شغل به فعالیت های گردشگری تعلق دارد گردشگری از آن جا که در اقتصاد بازار بر پایه ی تجارت آزاد قادر به تعدیل اقتصادی فضاهای سرزمینی می با شد و با توجه به آثار اقتصادی حاصل از این فعالیت در توسعه ی منطقه ای پیرامون افزایش فرصت های اقتصادی در زمینه ی اشتغال و توزیع درآمد در سطوح طبقاتی به ایفای نقش می پردازد برای دولت ها بسیار مورد توجه است.
صنعت گردشگری در ایران نیز از ظرفیت های بسیاری برای رشد و توسعه برخوردار است. بر اساس گزارش سازمان جهانی گردشگری در سال 2006 ، ایران رتبه ی دهم جاذبه های باستانی و تاریخی و رتبه ی پنجم جاذبه های طبیعی را در جهان دارا است و یکی از امنترین کشورهای منطقه و جهان از لحاظ امنیت برای گردشگران خارجی است.به نظر کارشناسان، این صنعت از توسعهای که شایسته آن است برخوردار نبودهاست. از دلایل آن میتوان به آماده نبودن بسترهای اقتصادی مناسب در ایران برای جذب سرمایهگذاری در ساخت هتل و سایر صنایع جانبی این حوزه اشاره کرد. بیخبر بودن سرمایهگذاران از زمینههای موجود در ایران و تبلیغات ضعیف و نیز انتشاراخبار منفی از ایران، محدودیتهای اجتماعی و مذهبی برای گردشگران خارجی و همچنین تنشهای سیاسی با بعضی کشورهای غربی نیز از دیگر موانع در راه رشد صنعت گردشگری در ایران است.
در مقایسه با ایران، برخی کشورها توانستهاند کارنامه موفقی را در این زمینه از خود برجای بگذارند. به طور مثال تنها در سال ۲۰۰۷ میلادی، حدود ۱۵ میلیون گردشگر خارجی از شهر دبی در کشور امارات متحده عربی در جنوب خلیج فارس دیدار کردند. این در حالی است که کشور ایران با سهمی کمتر از یک پانزدهم تعداد گردشگران شهر دبی در سال مشابه، تنها کمتر از یک درصد سهم درآمد جهانی از صنعت توریسم را به خود اختصاص دادهاست .
مقدمه :
گردشگری ( چه به صورت بومی و چه به صورت خارجی ) در دنیا و ایران از دیر باز آغاز و با توسعه ی تدریجی عوامل زیر بنایی آن رشد و همچنین سبب رونق اقتصادی بیشتر جوامع انسانی شده است . در این راستا بنا به اهمیت سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و زیست محیطی موضوع گردشگری در اغلب کشورها به ویژه کشورهای غربی گسترش و پیشرفت فوق العاده ای یافته است . فرهنگ و نحوه ی نگرش به گردشگری در ملل و جوامع مختلف انسانی گوناگون و سهم قاره ها در جذب توریسم نیز متفاوت است .
ما در این مقاله به گردشگری و عوامل موثر بر ادراک گردشگر و نیز جاذب های گردشگری کشورمان پرداخته ایم طوری که کشور ایران یکی از ده کشور اول باستانی و تاریخی دنیاست که از پتانسیل ها ی بالقوه ی فراوان گردشگری و از امکانات بالفعل کم آن برخوردار است . اما متاسفانه در زمینه ی وضعیت گردشگری علی رغم ظرفیت و پتانسیل بالای گردشگری ، نتوانسته در زمینه ی جذب گردشگر خارجی و درآمد حاصل از آن به موفقیت چندانی دست یابد . برای مثال در سال 1996 کشورهایی مثل چین ، لهستان و ترکیه به ترتیب 5/10 ، 7 و 5/6 میلیارد دلار از محل توریسم خارجی درآمد کسب کرده اند در حالی که در همین سال ایران تنها 261 میلیون دلار درآمد ارزی از محل توریسم را بدست آورده است .
این مقاله در ادامه به اشتغال و گردشگری ، استراتژی و راهکارهای ایجاد اشتغال مبتنی بر گردشگری و نیز شناسایی و پیش بینی اثرات زیست محیطی گردشگری و در پایان به منظور رفع مشکلات صنعت توریسم در کشور پیشنهاداتی را ارائه نموده است .
نظرات شما عزیزان: