فایل ورد قابل ویرایش
توضیحی مختصر از مقاله :
این منطقه اقلیمی در امتداد یک نوار ساحلی باریک و نسبتاً طولانی است که بیش از دو هزار کیلومتر طول آن میباشد و از مصب اروند رود در جنوب غربی استان خوزستان شروع شده و به خلیج گواتر در جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان ختم میشود .
از لحاظ اقلیمی ، این سواحل جزو نواحی گرم و مرطوب محسوب میشود . تابستانها نسبتاً طولانی و زمستانها فقط در دوماه دی و بهمن هوا تا حدی سرد است . این کناره به سبب آنکه در مجاورت دریا میباشد ، رطوبت هوا بسیار زیاد است ولی به علت قلت بارندگی ، فاقد پوشش نباتی میباشد و به جز نخلستانهای و کشتزارهای محدود اهالی ، منطقه بطور کلی لم یزرع و بی آب و علف است .
خصوصیات آب و هوایی این کرانه به قرار ذیل است :
الف : میزان ریزش باران سالیانه بسیار اندک ، اغلب بارندگی در فصول پائیز و خوصوصاً زمستان
ب : رطوبت هوا بسیار زیاد درتمام فصول سال
ج : هوا بسیار گرم و مرطوب در تابستان و معتدل در زمستان
د : اختلاف کم درجه حرارت بین شب و روز
ه : شور بودن آبهای زیر زمینی در اکثر مناطق
و : پوشش بسیار کم گیاهی
از آنجائی که در این کرانه خاک اکثر نواحی آهکی است و همچنین فاقد پوشش نباتی میباشد ، لذا آب باران به داخل زمین نفوذ نمیکند و باران اندکی هم کم می بارد ، ایجاد سیل می کند و چون سیل بندهای کافی و کانال های عبور آب وجود ندارد ، این قبیل بارانها اغلب به جز خرابی حاصل دیگری ندارد و آب ذیقیمت شیرین به صورت سیل روانه دریا می گردد .
به دلیل مجاورت با دریا و تابش تقریباً عمودی آفتاب در فصول بهار و تابستان ، میزان تبخیر آب در منطقه بسیار زیاد و رطوبت هوا نیز زیاد است . هرچه از ساحل دور شویم و همچنین در ارتفاعات ، از میزان رطوبت هوا کاسته میشود ، به نحوی که به فاصله حدود بیست کیلومتر از ساحل ، با آب و هوای گرم و خشک کویری و یا کوهپایه ای مواجهه میشویم . رطوبت زیاد در سواحل دریا ، توأم با حرارت بسیار زیاد ، در اغلب مواقع در فصول گرم ایجاد شرجی میکند که از لحاظ زیستی بسیار مشکل و طاقت فرسا است .
علاوه بر رطوبت و گرمای بیش از حد ، شوربودن آبهای زیر زمینی نیز از مشکلات عمده روستائیان و شهرنشینان این نواحی است . هر کجا که آبهای زیر زمینی شیرین باشد ، روستای آبادی یافت میشود با نخلستانها و کشتزارهای نسبتاً وسیع ، و به دلیل آنکه هوا مرطوب است ، در صورت مساعد بودن جنس خاک ، محصول بسیار و مرغوب حاصل میگردد . همچنین آب شیرین این روستاها به سایر روستاها و شهرها حمل میشود ، مانند بندر چابهار که فاقد آب شیرین است و آب باید از چاههای آب شیرین معدود اطراف به این شهر توسط تانکر حمل شود . در سابق اهالی فقط از آب غیر بهداشتی برکه جهت آشامیدن استفاده میکردند
دانلود مقاله تنظیم شرایط محیط گرم و مرطوب
نظرات شما عزیزان: